Norges dagsommerfugler 

English text

         

 

Siden mai 2000 har dette webstedet tilbudt en oversikt over systematikken for de såkalte “fuglevingene” - en eksklusiv gruppe kjempesommerfugler fra Sørøst-Asia og Australia. I tillegg er der et stort, nesten komplett, fotogalleri over “fuglevingene”.

Forfatteren presenterer herved neste del av dette webstedet:
Norges dagsommerfugler.

Norges sommerfuglfauna er meget unik. Norges geografiske beliggenhet på atlanterhavssiden av den skandinaviske halvøy har isolert mange arter fra sine europeiske lokaliteter. Landets topografi med høye fjell og dype daler har gjort at mange arter har utviklet interessante endemiske underarter.

100 arter har blitt funnet i Norge. Av disse er 2 sjeldne tilflyvere; vandregulvingen (Colias crocea) og vandrehvitvingen (Pontia edusa). Isblåvingen (Polyommatus dorylas) har blitt funnet bare én gang i Norge, og aldri blitt gjenfunnet. Den kan ha blitt kunstig innført til landet og skal i så fall ikke regnes som en norsk art. 2 arter er vanlige tilflyvere som bare kan overleve i Norge når vintrene er eksepsjonelt milde; admiralen (Vanessa atalanta) og tistelsommerfuglen (Vanessa cardui). Én art er med sikkerhet utryddet; Kirsebærsommerfuglen (Nymphalis polychloros), mens en annen - dvergperlemorvingen (Boloria improba improbula) - som ikke ble funnet siden 1948, ble gjenfunnet i 2008. Dette gir oss 95 arter som i dag med sikkerhet er hjemmehørende her i landet.

 

”Norges dagsommerfugler” omhandler alle arter som har blitt funnet i Norge. Der er også et forslag til et systematisk arrangement over de norske artene. Noen av de beskrevne underarter er tvilsomme beskrivelser. Men på den annen side kan det også meget vel være gode underarter som ennå ikke er beskrevet.
Hensikten med dette webstedet er ikke å hevde at den foreslåtte systematiske oversikten er den eneste riktige. Hensikten er heller å gi den besøkende en oversikt om systematikken, slik den framstår i dag.

Det finnes et fotogalleri tilsvarende det som finnes for “fuglevingene”. Alle norske arter er avbildet, det samme gjelder de fleste beskrevne underarter og mange former.

De norske endemiske underartene, i tillegg til mange dårlig kjente former, vil være av interesse for mange utenlandske entomologer ettersom de skiller seg fra kontinentale former. Forhåpentligvis kan de også være av interesse for norske studenter. Den 15. mars 2003 ble 88 bilder av norske arter lagt ut på dette nettstedet, alle eksemplarer som befinner seg i samlingene til Zoologisk Museum på Tøyen. Senere har ytterligere ca 150 bilder, både fra forfatterens egen referansesamling og fra samlingene til andre amatørentomologer, blitt lagt til.

Den systematiske listen over Norges dagsommerfugler finner du ved å klikke her. Klikk på et artsnavn for å komme videre til teksten og bildene av arten.

Apollosommerfugl (Parnassius apollo norvegicus) (Menthe, 1912) (september 1991)

Oslo akkurat nå  
Ålesund akkurat nå    Click for Ålesund, Norway Forecast
Røros akkurat nå    Click for Røros, Norway Forecast
Trondheim akkurat nå    Click for Trondheim, Norway Forecast
Bodø akkurat nå    Click for Bodø, Norway Forecast
Kautokeino, Finnmark akkurat nå    Click for Kautokeino, Norway Forecast
Longyearbyen akkurat nå    Click for Longyear, Norway Forecast

 


 

Systematisk liste over Norges dagsommerfugler | Litteraturliste
Spesiell takk | Linker | Kart over Norge | Oppdateringer
Hovedside
Verdens “fuglevinger” | Systematisk liste over “fuglevingene”

Nike Roshe Run Floral Adidas Nmd R1 Louboutin Soldes France Adidas NMD R1 Adidas Yeezy Boost 350 Vente Pas Cher à vendre Billige Nike Roshe Run One air jordan 13 chaussures Stephen Curry Shoes Basket Air Jordan 11 Retro Billig Nike Irving 2 cheap nike air max 2017 AJ XXXI Noir MBT Baridi Mujer Kobe 12 Elite Adidas Nmd R1 Nike Air Max 1 Ultra Nike Air Huarache id Chaussure Nike LeBron James XIII 13 Chaussure Mbt Earthkeepers Homme Adidas ZX Flux Schuhe